ZELF!?

 

Het doel van ZELF! is om een centrum te zijn waar eenieder kan werken aan wie hij of zij werkelijk is. Natuurlijk is het in eerste instantie gericht op het verhuren van ruimtes, maar wel met een thema. Hieronder leg ik je uit wat ik bedoel met “zelf.” Ik ben benieuwd of je je er in herkent.

Zelf, even serieus! dat klinkt wel heel erg egoïstisch! Ik heb altijd geleerd dat ik lief moet zijn voor anderen, behulpzaam en dat anderen voorgaan. Dat je sorry zegt als je iets voor jezelf doet. Dat het niet netjes is of aardig om eerst aan jezelf te denken.

Dit is wat we mee krijgen in onze cultuur. De ander is belangrijker dan jij bent. Wie denk je wel dat je bent, dat je zo luid praat en het podium pakt. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

Deze programmering is geboren uit angst om verstoten te worden, om op te vallen. Wij mensen zijn zeer sociale wezens en wonen al vele eeuwen in woongroepen. In de oertijd was je ten dode opgeschreven als je buiten de groep viel. De groep zelf bood bescherming tegen wilde dieren.

Sociale onveiligheid is nog steeds een van de grootste angsten die we kennen. We voelen angst om niet geliefd te zijn, om verlaten te worden. We hebben het moeilijk om alleen met onszelf te zijn, onze eigen beste vriend te worden. We hebben zo veel kritiek: “wanneer ik dunner ben, dan houd ik van mezelf en vind ik me mooi. Ik ben dom. Dat kan ik niet. Ik ben te oud, te jong, te arm, te rijk, ik ben een vrouw, ik ben een man.

Heb uw naaste lief als uzelf.Matteus 22 36-40 

Deze zin uit de bijbel zegt dat je van anderen moet houden op dezelfde manier als je van jezelf houdt. Er staat niet dat je van een ander moet houden en niet van jezelf. Er staat ook niet dat je moet houden van jezelf en niet van de ander.

Stel dat iedereen op de eerste plaats goed voor zichzelf zou zorgen, volgens mij hebben we dan een veel gezondere en gelukkigere wereld. Iemand die goed voor zichzelf zorgt heeft veel te geven. Wanneer jij altijd alleen maar voor een ander zorgt en niet voor jezelf, dan houd jij onderaan de streep alleen maar kruimels over. Denk je dat je dat een heel leven lang volhoudt, of ligt een burn-out of ziekte op de loer?

Ziekten of andere moeilijke periodes in ons leven vragen erom dat we iets veranderen, om de focus te verleggen. Je mag, nee moet bijna, even stilstaan bij jezelf, bij wie jij bent, wat jij wilt en wat jij nodig hebt. Dit moet gebeuren om jezelf te helen en weer beter te maken. Ziekte is dus niet alleen vervelend en naar, maar ook heel vaak een kans op een andere wending in je leven.

Wil jij wachten tot je ziek wordt of een burn-out krijgt of een depressie, of kies je nu voor jezelf? Het is aan jou.

 

Jij en de ander

Wanneer jij vanuit een gezond en liefdevol zelfbeeld leeft, dan trek je ook de juiste mensen aan in je leven. Het is helder en transparant wie jij bent en bepaalde mensen zullen heel graag bij je willen zijn. Dit soort mensen noemen we vrienden. Ze spiegelen ons. We kunnen met ze lachen en huilen. We kunnen met ze praten en naar ze luisteren. We kunnen ze bellen midden in de nacht. Een vriend is echt, net als jij.

Wanneer wij zelf niet weten wie we zijn en niet luisteren naar ons hart, maar ons slechts aanpassen aan wat wij denken dat er van ons wordt verwacht, dan hebben we ook niet de juiste mensen om ons heen. Dat kan ook niet, want wij zenden ruis uit en krijgen dus ook ruis terug. Wanneer we onszelf gaan ontdekken, zullen we merken dat sommige vriendschappen ons niet meer dienen en daar afscheid van moeten nemen. Dit kan pijnlijk zijn, maar vaak geeft het ook ruimte en licht. Een verkeerde vriendschap is als een jas die niet lekker zit. Hij is nog wel mooi, maar je wilt hem niet meer aan.

Bijzonder is dat wanneer je het ene loslaat, het andere zich vaak aandient. Zo ook in de liefde. Wanneer wij echt van onszelf houden, dan hebben we ook werkelijk iets te geven aan een ander. Wanneer we in liefde verbinden en erop vertrouwen dat we samen zullen zijn zo lang het goed is voor beide partijen, dan hoef je ook geen angst te voelen voor verlies. Want zelfs als een relatie stopt, dan heb je jezelf nog. Jij bent immers jouw beste vriend.

In relaties zijn we geneigd over te stappen naar de ander, energetisch zo te verbinden dat je samen één wordt. Dat lijkt heel fijn, een symbiotische liefde en wanneer je verliefd bent of met elkaar vrijt dan is dat ook heerlijk. Maar als je elkaars hoofdpijn, stress of ziekte gaat dragen, dan gaat er iets mis. Verbinden in liefde met behoud van het zelf geeft een veel sterkere fundering. Je wordt verliefd op de ander omdat hij of zij zo leuk is, niet omdat hij of zij zo op jou lijkt. Je wilt iets toevoegen in elkaars leven, niet eraf halen.

Dit is de reden waarom je eerst aan jezelf mag werken en ontdekken wie jij bent en waar jij van houdt en je eigen beste vriend wordt voordat je je gaat verbinden met de ander.

 

Jij en werk

Doe jij iets wat je leuk vindt, waar je blij van wordt, waar je goed in bent? Of ben je gaan doen wat je ouders goed voor je vonden of wat je vrienden ook gingen doen of wat zo lekker in de buurt was of wat goed betaalde?

We hebben zo’n behoefte aan veiligheid en vastigheid, dat doen we al eeuwen zo. Het is dus niet erg gebruikelijk om op te stappen als een baan niet goed meer voelt. Nee, we passen ons aan, verzinnen smoesjes om het nog wat langer vol te houden, mopperen wel, maar handelen niet. We gaan met tegenzin naar ons werk, melden ons iets vaker ziek, komen te laat, maar wanneer kijken we nou echt in die spiegel en zeggen: “Klaar! Zo is het genoeg. Ik zeg op. Ik kies voor mezelf en kies een baan die bij me past, die me energie geeft, waar ik blij van word!

Ook hiervoor is het dus noodzakelijk jezelf te kennen, je valkuilen, je talenten. Wanneer jij niet weet waar je hart sneller van gaat kloppen, dan is het moeilijker om een geschikte baan te vinden.

 

Jij en spiritualiteit

Spiritualiteit is een modewoord.Tegenwoordig is iedereen op zoek naar zichzelf. Dit doe je alleen of met vriend(inn)en. Je gaat naar een lezing of een workshop, leest boeken, kijkt Ted talks, doet aan yoga of mediteert.

Het lijkt een hype, maar spiritualiteit is van alle tijden. Heel lang werd die plek ingenomen door de kerk en daarvoor aanbad men al goden en leefde volgens de seizoenen en deed aan rituelen.

Dit is ook allemaal erg cultuurgebonden. Wanneer jouw ouders naar een bepaalde kerk gingen, dan heeft het aardig wat voeten in aarde om naar een andere te gaan. Verandering kost energie, maar vraagt bovenal moed. Wat zal men ervan denken?

Spiritualiteit bevat het Engelse woord Spirit ofwel ziel. Wanneer wij ons realiseren dat het zelf bestaat uit lichaam, geest en ziel, dan kunnen we ons gaan verbinden aan het energetische wezen in ons. Dat wezen dat zo veel wijzer is dan wij met ons verstand kunnen bevroeden. Wanneer we daarnaar leren luisteren – vaak doen we dat via ons hart – dan krijgen we leiding, sturing en wordt keuzes maken veel gemakkelijker. Het is dan goed merkbaar wat wel en wat geen energie gaat geven. Je raakt in de flow en dingen gebeuren precies op het goede moment. Synchroniciteit noemen we dat. Vaak zeggen we dan: “Tjonge wat een toeval!”

Jij en spiritualiteit staat hier als laatste omschreven omdat het voor velen de ‘ver van mijn bed show’ is. Eigenlijk zou het moeten staan in de eerste alinea, want hoe ontdek je nou wie je bent als je niet in contact bent met het wezen dat je bezielt, wat een vooromlijnd plan had voor het zijn weg naar de aarde begon. Wat jouw pad kent.

Ach, het maakt niet uit waar en hoe we beginnen, als we maar beginnen.

A small step for man, but a giant leap for mankind!” Neil Armstrong